Forside/ Find svar/ Dagpenge/ Coronavirus
Forside/ .../ Coronavirus

På dagpenge? Få svar på dine Corona-spørgsmål

Der er mange spørgsmål, der kan presse sig på lige nu – her har vi forsøgt at samle svar på de oftest stillede spørgsmål, vi får fra medlemmer på dagpenge.


Jeg er blevet opsagt på baggrund af Corona – hvad skal jeg gøre?

Du skal først og fremmest melde dig ledig på Jobnet. Vi har samlet de forskellige ting, du skal gøre på denne side.
På grund af Corona er mange af de ting, vi normalt skal tilbyde ledige, sat ud af kraft. Men vi vil stadig gerne tale med dig om, hvordan du kan komme i gang med at søge job.
Du kan skrive til os for at aftale et tidspunkt på denne side.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal til CV- eller rådighedssamtale hos jer de næste uge?

De lovpligtige samtaler, alle ledige skal holde med os, er ikke længere obligatoriske. Men vi vil stadig gerne tale med dig om, hvordan det går med at søge job – og det kan vi klare på telefonen.
Har du booket samtalen? Så ringer vi dig op.

Har du endnu ikke booket den? Så se bort fra indkaldelsen. Vi vil stadig gerne tale med dig om, hvordan du har det med at søge job.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal til fællessamtale med jer og Jobcentret den næste tid?

Fællessamtaler med Jobcentret er aflyst indtil videre. Vi giver dig besked, når situationen ændrer sig.
Beskæftigelsesministeren har i dag, torsdag den 12. marts, skrevet: 
”Alle planlagte samtaler aflyses, aktiveringstilbud sættes i bero, og der bliver ikke igangsat nye tilbud. Det betyder også, at borgerne i den kommende tid ikke skal leve op til kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og de fastholder deres ydelse som hidtil.”

Hvad sker der med mine dagpenge, hvis jeg bliver ramt af Corona?

Bliver du syg af Corona, så skal du sygemelde dig på Jobnet.dk. Du vil få dagpenge de første 14 dage og derefter sygedagpenge. Det er kommunen, der står for sygedagpenge

Hvad sker der med mine dagpenge, hvis jeg skal i karantæne?

Skal du i karantæne, så står du formelt set ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Men fordi, at det her er en helt særlig situation, vil du stadig få dine dagpenge – og du skal udfylde dagpengekort, helt som du plejer.

Skal jeg søge job den næste tid?

Du skal ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet den næste tid, har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering torsdag meldt ud.

Det betyder:

  • At du ikke skal søge job
  • At du ikke skal joblogge
  • At du ikke skal uploade ansøgninger på Jobnet

Vi fortæller selvfølgelig mere, når situationen har normaliseret sig – og vi opfordrer til, at alle stadig søger relevante jobs. Du skal også stadig være tilmeldt Jobnet.

6 ugers jobrettet uddannelse – kan jeg det?

Dine muligheder for 6 ugers jobrettet uddannelse under Corona-krisen afhænger af, om det kursus, du er begyndt på eller gerne vil begynde på, kan udbydes digitalt. Nogle kurser fungerer digitalt, andre fungerer ikke som fx kørekort.  

Uanset som du allerede var i gang med et kursus, da Danmark blev lukket ned, eller om du var tilmeldt et kursus, som du endnu ikke var begyndt på, kan du kun følge kurset, hvis det bliver udbudt digitalt. Hvis ikke, betragter vi kurset som afbrudt eller annulleret.

Når situationen igen er normal, vil du kunne fortsætte eller tilmelde dig på ny.

Hvis du gerne vil i gang med et kursus, så gælder det samme: du kan få godkendt dit kursus, hvis det bliver udbudt digitalt, og du ellers opfylder betingelserne.

Min dagpengeperiode er næsten brugt op – hvad gør jeg?

De dagpenge, du modtager i perioden fra den 1. marts til den 31. maj 2020, tæller ikke med i de to år, du har ret til dagpenge. Du får dermed ret til dagpenge i op til tre måneder længere end normalt.
Det er det, vi kalder en død periode.

Alle arbejdstimer (som lønmodtager eller selvstændig), du har i perioden fra den 1. marts til 31. maj 2020, kan stadig bruges til at få en ny ret til dagpenge eller til at forlænge din nuværende ret.

Du skal være medlem af a-kassen i hele perioden frem til den 31. maj 2020.

Jeg har ikke længere ret til dagpenge – hvad gør jeg?

Hvis du har brugt dine sidste dagpenge i tiden efter den 1. marts 2020 - og måske allerede har meldt dig ud af a-kassen, får du nu mulighed for at melde dig ind igen og få ret til dagpenge indtil den 31. maj 2020.
 
Du skal være medlem af a-kassen i hele perioden, altså fra den 1. marts til og med den 31. maj 2020.

Jeg har deltidsarbejde eller selvstændig bibeskæftigelse ved siden af mine dagpenge – er jeg også omfattet af regeringens hjælpepakke til dagpengemodtagere?

Ja, du er.  

De dagpenge, du modtager i perioden den 1. marts til og med den 31. maj 2020 tæller hverken med i dine to år med ret til dagpenge eller i de 30 uger, hvor du har ret til supplerende dagpenge.  

Alle arbejdstimer (som lønmodtager eller selvstændig), du har i perioden fra den 1. marts til den 31. maj 2020, kan stadig bruges til en ny ret til dagpenge eller til at forlænge din nuværende ret.

Bliver jeg trukket for karens i perioden den 1. marts til den 31. maj 2020?

Nej. Regeringens hjælpepakke til dagpengemodtagere betyder, at dine dagpenge ikke bliver sat ned på grund af karens i perioden.

Vi har desværre ikke mulighed for at stoppe karens ved dagpengeudbetalingen her i marts måned. Så hvis dine dagpenge for marts er blevet sat ned på grund af karens, efterbetaler vi beløbet til dig. Du behøver ikke kontakte os. Efterbetalingen sker helt automatisk.  

De arbejdstimer, du eventuelt har i perioden den 1. marts til 31. maj 2020, bliver helt som normalt brugt til at undgå en ny karens, når a-kassen efter den 1. juni 2020 igen beregner karens.

Skal jeg have g-dage fra min arbejdsgiver, hvis jeg er hjemsendt eller i arbejdsfordeling?

Regeringens hjælpepakke til dagpengemodtagere betyder, at arbejdsgivere i perioden den 27. marts til 31. maj 2020 slipper for at betale g-dage (Dine første to ledighedsdage). Om du skal have g-dage, afhænger af, hvornår du er blevet hjemsendt eller kommet i arbejdsfordeling.  

Se her, om du skal have g-dage:

Hvis du er hjemsendt eller i arbejdsfordeling før den 27. marts 2020Du skal i udgangspunktet have g-dage, hvis du har fået løn for 74 timer inden for fire uger op til din første ledighedsdag.  Det gælder også, selv om g-dagene ligger efter den 27. marts 2020.

Der er dog en række situationer, hvor du ikke skal have g-dage. Fx hvis du er syg, din arbejdsgiver er gået konkurs eller force majeure.

Læs mere om g-dage, hvad du skal gøre, hvis arbejdsgiver ikke udbetaler dem og hvornår du ikke skal have dem.
Hvis du er hjemsendt eller i arbejdsfordeling efter den 27. marts 2020Du skal ikke have g-dage.

Det gælder også, selv om g-dagene kommer til at lægge efter 1. juni 2020.

Hvorfor stemmer min dagpengetæller ikke?

De dagpenge, du får udbetalt i perioden den 1. marts til den 31. maj 2020, bruger ikke af din ret til dagpenge, men lige nu vil du opleve, at din dagpengetæller på jobnet.dk tæller som normalt.

Din dagpengetæller viser altså lige nu ikke et korrekt billede af din dagpengeret.  

Vi arbejder på en løsning, så du igen kan regne med tallene. Vi beklager ulejligheden.

Hvad er den ’døde’ periode?

Den ’døde’ periode er et udtryk, der er opstået i forbindelse med Regeringens hjælpepakken til dagpengemodtagere.

Det betyder, at de dagpenge, du modtager i perioden 1. marts til 31. maj 2020, ikke bruger af de to år, du har ret til dagpenge. Hvis du er ledig i hele perioden, vil du altså kunne få dagpenge op til tre måneder længere end normalt.